Странице

субота, 14. април 2012.

Ватра

Ватра је променила живот првих људи, изменила је исхрану, умањила опасност од хладноће, страх од мрака, смањила ризик од напада дивљих животиња. Уз помоћ ватре ћемо скувати или испећи своју храну, прокувати воду сумњивог квалитета и тако се сачувати од могућег тровања.Чак и ако нисмо адекватно обучени, уз помоћ ватре можемо преживети и у најхладнијем окружењу. Исто тако, уз помоћ ватре можемо осушити одећу ако нам се сквасила, а може бити и помоћ при изради алата који нам недостаје. Ватра ће нас чувати од гладних животиња, а може послужити и као сигнализација којом можемо скренути пажњу на локацију на којој се налазимо. Откриће ватре је променило ток  развоја цивилизације, а како и не би кад је то једна од најпотребнијих и најважнијих вештина за преживљавање у природи. 
Данас је лако запалити ватру помоћу упаљача или шибица. Међутим, раније су се за паљење ватре користиле технике које су изискивале вештину. За добијање варнице користило се оцило или кресиво и камен (белутак или кремен камен). Наиме, са горње стране камена стављала  се припала, материјал који је лако прихватао варницу (гљива труд, нагорело платно, сува маховина или неки други природни материјал). Једноставним ударањем кресива од оштре ивице камена настајале су варнице које су падале на припалу и тако стварале жар. Створени жар се заједно са припалом преносио на припремљену потпалу од суве траве. Лаганим дувањем у припалу жар се распиривао, дим би постајао гушћи, па би на крају дошло до паљења потпале.


Оцило, нагорело платно као припала, камен и потпала од суве траве

Стварање варнице помоћу оцила

Жар на нагорелом платну (припали)

Распиривање жара лаганим дувањем у припалу

Гушћи дим је знак да је ватра близу


И на крају ватра

Паљење ватре помоћу firesteela

Нож, припала , firesteel и потпала од суве траве

Паљење припале (вунастог плода чкаља и суве маховине) помоћу firesteel-a

Запаљена припала

Преношење запаљене припале на потпалу од суве траве

И на крају ватра

Као припалу, код паљења ватре помоћу firesteel-a, можемо користити брезу коре, вунасти плод чичка, рогоза, плод трске, свилу кукуруза, труд и сл.
Труд се добија од гљива које расту на стаблима букве, храста, дуда... Најбољи труд се добија када се гљива кува у води у коју се стави пепео (цеђ). После дужег кувања гљива се осуши и добро истуче. Такав труд је мекан као памук и веома се лако пали, односно прихвата варницу насталу кресањем оцила од камен или стругањем firesteel-a. 
Не треба заборавити да је за успешно паљење ватре најбитнија припрема.

Природне припале


Гљива труд

Трска

Рогоз

Кора сувог дрвета

Суви плод чкаља

Чкаљ









1 коментар: